Preskočiť na hlavný obsah

Nezdaniteľné benefity: Až 500 eur pre zamestnanca

Tím zamestnancov.
Tím zamestnancov.

Poznajte kľúčové informácie, ktoré musíte vedieť, aby ste tieto výhody mohli využiť efektívne a v súlade so zákonom.

Od 1.1.2022 je možnosť v súlade s § 5 ods. 7 písm. o) ZDP prispievať zamestnancom nepeňažné plnenie v úhrnnej sume najviac 500 eur za zdaňovacie obdobie od všetkých zamestnávateľov, ktoré je oslobodené od dane a odvodov.

Musia byť však splnené zákonom stanovené podmienky:
• môže ísť iba o nepeňažný príjem do 500 eur
• dôležitá podmienka, pre toto nepeňažné plnenie je, že si ich zamestnávateľ nemôže zahrnúť do daňových výdavkov.
• nie je toto plnenie poskytnuté zo sociálneho fondu
• nemôže ísť o nepeňažné plnenie oslobodené od dane podľa iných ustanovení ZDP (napr. výhra v súťaži, zabezpečenie dopravy)

Platí to aj pre dohodárov či spoločníkov

Tento spôsob odmeňovania je možné poskytnúť každému zamestnancovi (toto platí aj pre skrátený úväzok, dohodára, spoločníka, konateľa). Nepeňažné plnenie do výšky 500 eur a spôsob vyplácania musí byť zapracované v internej smernici, alebo v kolektívnej zmluve.

Celkové náklady

Ak zamestnávateľ poskytne benefit zamestnancovi vo výške 500 eur, celkové náklady zamestnávateľa budú tiež 500 eur (nakoľko neplatí zamestnávateľ odvody). A taktiež zo strany zamestnanca dostane zamestnanec nepeňažné plnenie 500 eur (nakoľko ani zamestnanec z takéhoto príjmu neplatí daň ani odvody). Takže náklady zamestnávateľa predstavujú sumu 500 eur a taktiež príjem zamestnanca predstavuje sumu 500 eur.

Viacerí zamestnávatelia

Zamestnávateľ však nemusí sledovať celkovú výšku vyplatených nepeňažných benefitov do 500 eur (napríklad ak mal viacerých zamestnávateľov). Tieto informácie sa zúčtujú v ročnom zúčtovaní alebo daňovom priznaní. Po presiahnutí výšky 500 eur sa zdaní u zamestnanca iba suma presahujúca túto výšku.

Medzi časté formy takýchto nepeňažných benefitov patria napríklad darčekové benefitné poukážky, poukážky na wellness, kultúru, šport, nákup oblečenia, teambuildingy, vstupenky na rôzne podujatia, členské karty, úhrada životného poistenia zamestnanca.

Nezabudnite zdieľať tento článok a dajte nám vedieť, čo by vás zaujímalo nabudúce.

Vyhľadávanie