Preskočiť na hlavný obsah

Zamestnávate viac ako 20 ľudí? Nezabudnite na túto povinnosť

Zdravotne znevýhodnený zamestnanec.
Zdravotne znevýhodnený zamestnanec.

Ak ako podnik zamestnávate viac ako 20 zamestnancov, ste povinný zamestnávať osobu so zdravotným postihnutím.

Zamestnávatelia, ktorí majú najmenej 20 zamestnancov a úrad práce eviduje uchádzačov o zamestnanie so zdravotným znevýhodnením 3,2% z celkového počtu jeho zamestnancov za rok, je povinnosť zamestnať občanov so zdravotným znevýhodnením.

Za znevýhodneného občana sa považuje osoba, ktorá je uznaná za invalidnú osobu a má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a pokles zárobkovej činnosti o viac ako 40% oproti zdravej osobe.

Znevýhodnené osoby sa preukážu pred zamestnávateľom rozhodnutím alebo posudkom zo sociálnej poisťovne. Ak je miera poklesu vyššia ako 70%, na účely platenia povinného podielu zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím, sa takáto osoba započítava za troch občanov na účely platenia.

Existuje viacero spôsobov, ako si túto povinnosť splniť:

  • zamestnávateľ zamestná občana so zdravotným postihnutím,​
    zamestnávateľ zaplatí odvody za občana so zdravotným postihnutím bez toho, aby takéhoto občana zamestnával,
  • zamestnávateľ nakúpi výrobky (v hodnote 0,8 násobok celkovej ceny práce) alebo služby (v hodnote 0,7 násobok celkovej ceny práce) od chránených dielní, chráneného pracoviska alebo sociálneho podniku, ktorý je registrovaný.
  • vzájomnou kombináciou.

Ak chránené dielne, pracoviská alebo registrované sociálne podniky nevyrábajú výrobky a ich činnosť je spojená len s nákupom a predajom výrobkov, v takomto prípade sa započítava len výška 10% peňažného plnenia, kde sa nezapočítava daň z pridanej hodnoty.

Čo ak takých zamestnancov nemáte

V prípade, ak podnik nezamestnáva zdravotne znevýhodnených občanov, musí odvod zaplatiť do 31.marca nasledujúceho kalendárneho roka, v ktorom zamestnávateľ nezamestnával zdravotne znevýhodnených (za rok 2023 budú výkazy predkladané do 31. marca 2024).

Výška odvodov predstavuje 0,9 násobok celkovej ceny práce vypočítanej z priemernej mzdy zamestnanca v Slovenskej republike za 1. štvrťrok až 3. štvrťrok kalendárneho roka, ktorý predchádza kalendárnemu roku, za ktorý zamestnávateľ odvod odvádza. Celková výška odvodu predstavuje sumu 1 540 eur.

Nezabudnite tento článok zdieľať a dajte nám vedieť, čo by vás zaujímalo nabudúce.

Vyhľadávanie