Preskočiť na hlavný obsah

Žilinskí študenti získavajú skúsenosti v Datalingu

Machová stena v našom Datalingu.
Machová stena v našom Datalingu.

Mladým ľuďom sa venuje inštruktorka duálneho vzdelávania a zároveň hlavná účtovníčka firmy Veronika Kaisová.

Teóriu chcú pretaviť do praxe. Reč je o študentoch prvého ročníka Obchodnej akadémie sv. Tomáša Akvinského v Žiline. Tí začali svoju prax, v rámci duálneho vzdelávania, práve v žilinskej účtovníckej firme Dataling. „Od duálneho vzdelávania očakávam, že sa naučím niečo do života, keď doštudujem, aby som vedel niečo robiť. A možno aj to, že sa budem uchádzať o miesto v tejto firme,“ hovorí študent Tomáš.

Prváčka Viktória verí, že takto získaná prax jej v budúcnosti pomôže lepšie sa zamestnať. „Chcela by som sa naučiť pracovať s faktúrami,“ prezrádza.

Do duálneho vzdelávania v Datalingu sa zapojil aj Tomáš P. „Chcem sa naučiť nové veci v oblasti účtovníctva, čo mi môže v budúcnosti veľmi pomôcť. Taktiež by som rád získal znalosti o daniach,“ vraví.

Nie je to len o práci

Trom mladým ľuďom sa venuje inštruktorka duálneho vzdelávania a zároveň hlavná účtovníčka firmy Dataling – Veronika Kaisová. „Prínos vidím v tom, že študenti majú možnosť vidieť skutočnú prax a vzťahy v oblasti práce. Nie je to len o samotnej práci, ale aj o vzťahoch, a preto je dôležité, aby sa pripravili na to, čo ich v živote čaká. Základom je aj chodiť načas, prípadne sa ospravedlniť, ak niekto nestíha. Týmto si osvoja základné povinnosti,“ vysvetľuje Veronika Kaisová.

Zatiaľ sa venujú základom

Študenti navštevujú firmu raz týždenne. Po úvodnej teoretickej časti sa postupne začnú venovať základom účtovania. „Mala som nápad, že im dám úlohu, aby každý týždeň priniesli nejakú novinku z ekonomického života. Chcem, aby si uvedomovali, že sa niečo mení v daniach alebo sa niečo mení pre zamestnancov. Budem sa snažiť im ukázať, že účtovanie nie je len o spracovávaní dokladov, ale že sa stále niečo mení a je potrebné to sledovať a učiť sa nové veci,“ dodáva Veronika Kaisová.

Ako v budúcnosti využijú prax?

Študenti sa zhodli na tom, že by sa chceli naučiť čo najviac z toho, čo ponúka svojim klientom naša firma. A už teraz uvažujú, ako využijú túto prax po skončení školy. “Môj taký prvotný plán je – mať živnosť. Ale ja by som kľudne aj sem išiel. Uvidíme, že ako sa to ešte vyvinie,” uzatvára študent Tomáš.

Sledujte náš vynovený web a dajte nám vedieť, čo by vás zaujímalo nabudúce.

Vyhľadávanie