Preskočiť na hlavný obsah

Podnikáte a používate auto? Čakajú vás tieto daňové povinnosti

Daň z motorových vozidiel.
Daň z motorových vozidiel.

Daň sa týka aj podnikateľov, ktorí používali súkromné vozidlo na pracovné cesty.

Podnikatelia (fyzické a právnické osoby), ktorí v súvislosti s vykonávaním podnikateľskej činnosti používali motorové, či prípojné vozidlo (osobný automobil, nákladný automobil, autobus, náves, motocykel, vozík, štvorkolka) musia do 31. januára 2024 (najskôr 1. januára 2024) podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel. A samozrejme aj zaplatiť daň za zdaňovacie obdobie 2023.

Urobiť tak musia aj podnikatelia, ktorí používali súkromné vozidlo na pracovné cesty.

Štyri druhy daní

Výpočet dane presne špecifikuje zákon. Týka sa len vozidiel, ktoré sú evidované v Slovenskej republike. Podľa toho, o aký typ ide a aký má pohon, rozlišujeme základy dane:

  • výkon motora v kW – pre kategóriu vozidiel L, M a N (pri elektromobiloch sa síce musí podať daňové priznanie v stanovenej lehote, avšak uplatní sa nulová ročná sadzba, čo v preklade znamená, že daň neplatíte);
  • zdvihový objem valcov motora v cm 3 – pre kategóriu vozidiel L a M1 (osobné vozidlá);
  • najväčšia prípustná celková hmotnosť alebo celková hmotnosť v tonách a počet náprav – platí pre kategóriu M2, M3, N1, N2, N3, O1, O2, O3 a O4 (napríklad autobusy);
  • najväčšia prípustná hmotnosť pripadajúca na nápravu – patria sem ťahače a návesy.

    Zákon o dani z motorových vozidiel určuje aj prípady, kedy sú vozidlá od dane oslobodené a to:
  • vozidlá záchrannej služby;​
  • vozidlá pravidelnej verejnej dopravy;
  • vozidlá diplomatických misií a konzulárnych úradov;
  • vozidlá používané výhradne v poľnohospodárskej a lesnej výrobe.

Ročné sadzby dane z motorových vozidiel sú jasne stanovené pre celú Slovenskú republiku. Tu platí, že sadzba dane sa znižuje v prípade novšieho vozidla o 15%, 20 % až 25%.

Naopak, čím je vozidlo staršie, sadzba sa zvýši o 10% alebo 20%. Ďalšiu úpravu na nižšiu sadzbu dane až o polovicu môžete vykonať, ak máte vozidlo poháňané zemným plynom, hybridné vozidlo, alebo aj vozidlo na vodíkový pohon.

Ak máte vysokú daň, môže vám vzniknúť povinnosť platiť preddavky:

  • presiahnutím sumy 700€ – automaticky sa stávate štvrťročným platcom preddavkov na daň z motorových vozidiel;
  • presiahnutím sumy 8 300€ – ste povinný platiť preddavky mesačne.

S vyplnením daňového priznania Vám pomôže Váš účtovník, ba osloviť môžete aj daňového poradcu. Nezabudnite na túto skutočnosť a poraďte sa, pretože ak nestihnete podať daňové priznanie v zákonnej lehote a neuhradíte daň, hrozí Vám vyrubenie pokuty v sume od 30 eur do 16 000 eur a prípadné úroky z omeškania vyčíslené daňovým úradom prideleným podľa Vášho sídla.

Vyhľadávanie