Preskočiť na hlavný obsah

Daň z nehnuteľnosti: Kto je povinný platiť?

Získajte prehľad a uistite sa, že splníte všetky vaše daňové povinnosti bez zbytočného stresu.

Daň z nehnuteľnosti je miestnou daňou, ktorú vyberá mesto alebo obec. Miestna daň sa platí mestu, alebo obci, v ktorom sa nachádza nehnuteľnosť. Výšku dane, podrobnosti o znížení, alebo oslobodení od platenia dane si určí obec vo svojom všeobecne záväznom nariadení.

Daň z nehnuteľnosti členíme na:

  • daň z pozemkov
  • daň zo stavieb
  • daň z bytov a nebytových priestorov

Termín podania daňového priznania z nehnuteľnosti

Povinnosť podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti má každý daňovník, ktorý sa stal v priebehu uplynulého roka vlastníkom, užívateľom nehnuteľnosti, alebo nájomcom a to do 1. januára zdaňovacieho obdobia nasledujúceho po zdaňovacom období, v ktorom daňovníkovi vznikla táto povinnosť.

Rozhodujúci dátum pre vznik daňovej povinnosti je dátum nadobudnutia vlastníckeho práva. Teda ak nadobudnete nehnuteľnosť napríklad 20. 12. 2023 (ste zapísaný ako vlastník/ spoluvlastník na LV), máte povinnosť do 31. 1. 2024 podať daňové priznanie príslušnému obecnému/ mestskému úradu.

Nezabudnite na mestský úrad

Daňové priznanie je nutné podať do 31. januára na mestskom, alebo obecnom úrade, osobne, prostredníctvom zástupcu, alebo poštou na predpísanom tlačive. Niektoré obce môžu poskytovať aj elektronické služby a teda možnosť podať daňové priznanie elektronicky (neukladá to však zákon).

Rozlišujeme štyri druhy daňových priznaní: priznanie, čiastkové priznanie, dodatočné priznanie a opravné priznanie.

V prípade, ak je nehnuteľnosť rozdelená medzi viacerých daňovníkov teda je v podielovom spoluvlastníctve, daňovníkom je každý spoluvlastník a to podľa výšky podielu, čo znamená, že každý spoluvlastník podáva daňové priznanie za svoj podiel.
Spoluvlastníci sa však môžu dohodnúť a poveriť jedného z nich na podanie daňového priznania (túto skutočnosť je potrebné vyznačiť v DP). V prípade bezpodielového spoluvlastníctva manželov môže podať priznanie jeden z manželov.

Hrozí aj pokuta

Pri nepodaní daňového priznania k dani z nehnuteľnosti v riadnom termíne hrozí daňovníkovi pokuta najviac však do výšky vyrubenej dane najmenej 5 eur a najviac 3000 eur.

Pre výpočet dane sú rozhodujúce údaje, ktoré sa uvádzajú v daňovom priznaní, ako je rozloha, počet podlaží a podobne. Správca dane pošle daňovníkovi výmer za zdaňovacie obdobie spravidla do 15. mája. V ďalších rokoch už daňovník DP nepodáva, správca dane mu posiela výmer už automaticky.

Kto nemusí platiť

Od platenia dane sú oslobodené niektoré kategórie pozemkov, stavieb, alebo bytov uvedených priamo v zákone. Týka sa to predovšetkým majetku štátu, samospráv, vyšších územných celkov. Mesto, alebo obec však môže poskytnúť úľavu od dane z nehnuteľnosti aj dôchodcom, držiteľom ZŤP preukazu a občanom poberajúcim dávku v hmotnej núdzi.

Nezabudnite zdieľať článok a dajte nám vedieť, čo by vás zaujímalo nabudúce.

Vyhľadávanie