Preskočiť na hlavný obsah

Nedostali ste daňový bonus? Nenávratné peniaze môžete takto získať späť

Dieťa si sporí do pokladničky.
Dieťa si sporí do pokladničky.

Daňový bonus, ktorý je vyplácaný raz ročne alebo mesačne s výplatou.

Daňové bonusy sú dôležitým prvkom v systéme daňových úľav, ktoré môžu výrazne ovplyvniť vaše osobné financie. Ak ste zabudli požiadať o daňový bonus v práci, nemusí to znamenať, že ste o peniaze prišli navždy. Existujú spôsoby, ako získať tieto nenávratné peniaze späť. Za rok 2023 môže ísť o sumu až 1680 eur ročne na deti do 18 rokov. A 600 eur na deti od 18 do maximálne 25 rokov.

Čo je to daňový bonus

Daňový bonus je finančná výhoda poskytovaná daňovníkom, ktorí spĺňajú určité kritériá. Bonus sa vypláca bude raz ročne v období marec a apríl, alebo vám chodí suma každý mesiac s výplatou. Bonus uplatnený raz ročne sa vám vyplatí v ročnom zúčtovaní alebo v daňovom priznaní. Môžete si ho nechať vyplácať aj mesačne v mzde za príslušný mesiac.

Podmienky na získanie daňového bonusu

Daňový bonus je podmienený splnením špecifických kritérií, ktoré sa líšia v závislosti od typu bonusu. Tieto kritériá môžu zahŕňať príjem, rodinný stav, počet detí, alebo výšku investícií do dôchodkového sporenia.

Ako postupovať, ak ste o bonus nepožiadali

Ak ste zabudli požiadať o daňový bonus, máte nárok si ho spätne pýtať až za 5 rokov dozadu a to podaním dodatočného daňového priznania na príslušnom daňovom úrade, postup je nasledovný:

1. Skontrolujte, či ešte môžete podať DODATOČNÉ daňové priznanie alebo žiadosť o daňový bonus. Táto možnosť závisí od príslušnej daňovej legislatívy v vašej krajine.
2. Pripravte potrebnú dokumentáciu, ktorá dokazuje vaše oprávnenie na bonus, napríklad potvrdenia o príjmoch alebo výdavkoch a zároveň, ak má dieťa viac ako 16 rokov je potrebné potvrdenie o návšteve školy.
3. Podajte dodatočné daňové priznanie za neuplatnené obdobie.

Rozdiely medzi včasným a dodatočným požiadaním

Požiadanie o daňový bonus včas môže uľahčiť celý proces a zabezpečiť rýchlejšie vyplatenie bonusu. Dodatočné požiadanie môže vyžadovať dodatočnú dokumentáciu a možno bude trvať dlhšie, kým sa celá záležitosť vyrieši.

Dôležité termíny a lehoty

Je kľúčové si uvedomiť dôležité termíny a lehoty pre podanie daňového priznania a prípadné dodatočné žiadosti o daňový bonus. Tieto termíny sa môžu líšiť v závislosti od daňových pravidiel vo vašej jurisdikcii, preto je dôležité byť v tejto oblasti aktuálny. Odporúčame vám obrátiť sa na odborníkov v našej spoločnosti Dataling.

Pre viac tipov a rád klikajte náš vynovený web dataling.sk.

Vyhľadávanie