Preskočiť na hlavný obsah

Týchto 5 chýb môže vaše podnikanie stáť veľa peňazí. Radšej vyhľadajte účtovníka!

Podnikateľ plánuje výdavky v rámci firmy.
Podnikateľ plánuje výdavky v rámci firmy.

Podnikanie je dynamické a plné výziev, kde ľahko môžete prehliadnuť dôležité detaily. A to vás môže stáť draho, najmä ak sa týkajú účtovníctva. Pozrite si päť najčastejších chýb podnikateľov, ktoré im môžu spôsobiť nemalé finančné straty.

1. Neuvedenie firemných údajov ako IČO, DIČ a IČ DPH pri objednávkach.
Keď pri nákupoch vynecháte tieto údaje môže sa stať, že nákupy "zmiznú" v účtovnom vesmíre.

2. Platby z osobných účtov.
Používanie osobných financií na firemné účely je bežná prax, ale radšej to nerobte. Treba si uvedomiť, že eseročka má svoju právnu subjektivitu a pri nákupoch treba myslieť na to, že platba každá musí súvisieť s podnikaním.

3. Ignorovanie reklamných výdavkov na sociálnych sieťach alebo na platformách Booking či Airbnb. Ak platíte za reklamu na platformách ako Facebook, je dôležité zaregistrovať sa na Finančnej správe a vybaviť si príslušné povolenia, vrátane registrácie na DPH podľa paragrafu 7a ešte pred spustením služby.

4. Samostatné vypracovanie daňového priznania.
Mnoho podnikateľov sa pokúša ušetriť na účtovníkoch tým, že si vypracujú daňové priznanie sami. Avšak komplexnosť daňových predpisov často vedie k chybám, ktoré môžu vyústiť do vysokých pokút a dodatočných nákladov.

5. Nesprávne zaradenie výdavkov.
Správna klasifikácia výdavkov a majetku je kľúčová pre akékoľvek účtovníctvo. Najmä nesprávne zaradenie dlhodobého majetku môže ovplyvniť váš daňový základ aj odpisy.

Viac tipov najmä pre podnikateľov a biznis nájdete na našej podstránke aktuality alebo na sociálnych sieťach.

Mgr. Zuzana Žigová

PR manažérka

Súčasťou nášho tímu je od novembra 2023. Má na starosti obsahový a digitálny marketing. Vytvára články, videá a príspevky, ktoré posúvajú našu značku vpred. Pred príchodom do Dataling pracovala ako videoredaktorka denníka SME a online redaktorka spravodajstva TV Markíza. Vo voľnom čase rada cestuje po Slovensku a objavuje nové miesta.

Vyhľadávanie