Preskočiť na hlavný obsah

Vyskúšajte našu mzdovú kalkulačku pre presný výpočet vašej výplaty, odvodov a daní

Výpočet mzdy.
Výpočet mzdy.

Mnohí si nechávajú výpočet svojej výplaty na spoločnosti, pre ktoré pracujú. My vám však ukážeme, ako si môžete svoju mzdu aspoň skontrolovať.

Na začiatok je dôležité vedieť, aký typ pracovného pomeru máte. Či už ide o pracovnú zmluvu, dohodu o pracovnej činnosti alebo dohodu o brigádnickej práci študenta, my sa zameriame predovšetkým na pracovnú zmluvu. Tu je kľúčový váš týždenný pracovný úväzok, ktorý môže byť 40 hodín, 37,5 hodiny, 38,75 hodiny alebo aj kratší, napríklad 20 hodín týždenne.

Náhľad mzdovej kalkulačky.
Náhľad mzdovej kalkulačky.

Kliknite na našu mzdovú kalkulačku.

Odvody a dane

Ďalším dôležitým faktorom je dohodnutá hrubá mzda, ktorá musí rešpektovať zákon o minimálnej mzde. Pri ďalšom výpočte mzdy sa zohľadňujú odvody do poisťovní a daň z príjmov.

Každý zamestnanec (okrem poberateľov starobného a výsluhového dôchodku) má právo uplatniť nezdaniteľnú časť na daňovníka, aktuálne v roku 2024 vo výške 470,54€ mesačne.

Čo presne je superhrubá a hrubá mzda?

Ide o celkové náklady spoločnosti na zamestnanca, čo zahŕňa hrubú mzdu spolu so sociálnymi a zdravotnými odvodmi.

A čo hrubá mzda? To je suma, na ktorú ste sa dohodli a ktorá môže byť mesačná alebo hodinová. Hrubá mzda sa uvádza v pracovnej zmluve a môže zahŕňať aj ďalšie zložky, ako sú príspevky za dovolenku, návštevy lekára, sprevádzanie rodinného príslušníka k lekárovi, odmeny a rôzne príplatky.

Ako sa potom vypočíta čistá mzda?

Vaša hrubá mzda je základom pre výpočet čistej mzdy, z ktorej sa odpočítavajú povinné odvody a daň z príjmu zo závislej činnosti vo výške 19%. Výsledkom je suma, ktorá sa označuje ako čistá mzda.

Pre presný výpočet vašej mzdy neváhajte využiť našu mzdovú kalkulačku.

Lenka Hutirová

mzdová účtovníčka

Študovala na žilinskej strednej škole odbor obchod a podnikanie. Po ukončení štúdia začala pracovať v účtovníckej spoločnosti, kde strávila 11 rokov, najprv ako administratívny pracovník a neskôr ako mzdová účtovníčka. Svoje odborné skúsenosti následne priniesla do Datalingu, kde od roku 2023 pôsobí ako mzdová účtovníčka. Vo voľnom čase sa s vášňou venuje pečeniu tort a zákuskov.

Vyhľadávanie