Preskočiť na hlavný obsah

Pripravte sa na zmeny: Sumy stravného sa od augusta zvyšujú

Zamestnanci majú obednú prestávku.
Zamestnanci majú obednú prestávku.

V poslednom čase zaznamenali reštauračné služby na Slovensku nárast cien jedál a nealkoholických nápojov. Tento vývoj mal za následok dôležité rozhodnutie zo strany Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

To sa chystá zverejniť nové opatrenie v Zbierke zákonov. Očakáva sa, že od 1. augusta 2024 vstúpia do platnosti nové vyššie sumy stravného pre zamestnancov na pracovných cestách.

Aktuálne vs. nové sumy stravného

Porovnanie súčasných a nových súm stravného ukazuje značné zvýšenie, ktoré pomôže zamestnancom lepšie zvládnuť náklady na stravu počas pracovných ciest.

Súčasné sumy (do 31. júla 2024):

5 až 12 hodín: 7,80 eur

12 až 18 hodín: 11,60 eur

nad 18 hodín: 17,40 eur

Nové sumy (platné od 1. augusta 2024):

5 až 12 hodín: 8,30 eur

12 až 18 hodín: 12,30 eur

nad 18 hodín: 18,40 eur

Tento nárast reflektuje zvýšené ceny v reštauračných službách a zabezpečí, aby zamestnanci mali dostatočné prostriedky na pokrytie stravovacích nákladov počas služobných ciest.

Dopady na gastrolístky a finančné príspevky

Okrem zvyšovania sumy stravného, dôjde aj k zvýšeniu hodnoty gastrolístkov a finančných príspevkov na stravovanie. Napríklad, maximálny možný príspevok zamestnávateľa na jedlo stúpne na 4,51 eur. Najnižšia hodnota gastrolístka sa zvyšuje na 6,15 eur (predtým 5,90 eur). Finančný príspevok na stravovanie sa tiež zvýši, a to maximálne na 4,51 eura.

Informácie o nadchádzajúcich zmenách prvý priniesol Jozef Mihál, odborník na sociálnu politiku.

Mgr. Zuzana Žigová

PR manažérka

Súčasťou nášho tímu je od novembra 2023. Má na starosti obsahový a digitálny marketing. Vytvára články, videá a príspevky, ktoré posúvajú našu značku vpred. Pred príchodom do Dataling pracovala ako videoredaktorka denníka SME a online redaktorka spravodajstva TV Markíza. Vo voľnom čase rada cestuje po Slovensku a objavuje nové miesta.

Vyhľadávanie