Preskočiť na hlavný obsah

Od januára 2025 porastie minimálna mzda o desiatky eur (+ tabuľka vývoja za posledné roky)

Eurá v peňaženke.
Eurá v peňaženke.

Od januára 2025 nás čaká zvýšenie minimálnej mzdy. Zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov sa nedohodli na výške minimálnej mzdy na rok 2025 a preto bude stanovená zákonom na 816 eur. Čiže toto zvýšenie o 66 eur prinesie zlepšenie finančnej situácie pre tých najnižšie zarábajúcich.

Minimálna mzda sa vypočíta ako 57 % z minuloročnej priemernej mzdy na Slovensku, ktorá dosiahla 1 430 eur. Rovnakým spôsobom sa bude valorizovať aj hodinová minimálna mzda, ktorá sa zvýši z 4,31 eura na 4,69 eura.

Zároveň sa zvyšuje aj čistá mzda, vypočítaná z minimálnej mzdy, na 663,50 eura. Je to nárast o 48 eur (o 7,8 %).

Graf vývoja miezd na Slovensku.
Graf vývoja miezd na Slovensku.

Čo nás čaká?

Očakáva sa, že minimálna mzda by mohla v roku 2026 dosiahnuť až 920 eur, ak sa vládne návrhy na zvýšenie podielu minimálnej mzdy na priemernej mzde na 60 % stanú realitou. V prípade, že sa nič nezmení, minimálna mzda by v roku 2026 dosiahla 874 eur. Tieto zmeny však budú závisieť od ďalších rokovaní.

Prečo by vás toto malo zaujímať? Zvyšovanie minimálnej mzdy má priamy dopad na životnú úroveň mnohých zamestnancov. Okrem toho ovplyvňuje aj náklady zamestnávateľov, čo môže mať širšie dôsledky na ekonomiku.

Zostaňte s nami, aby ste sa dozvedeli viac o tom, ako tieto zmeny môžu ovplyvniť vás a vašich zamestnancov.

Mgr. Zuzana Žigová

PR manažérka

Súčasťou nášho tímu je od novembra 2023. Má na starosti obsahový a digitálny marketing. Vytvára články, videá a príspevky, ktoré posúvajú našu značku vpred. Pred príchodom do Dataling pracovala ako videoredaktorka denníka SME a online redaktorka spravodajstva TV Markíza. Vo voľnom čase rada cestuje po Slovensku a objavuje nové miesta.

Vyhľadávanie