Preskočiť na hlavný obsah

Chcete začať podnikať? Na toto si dajte pozor pri zakladaní voľnej živnosti!

Ilustračná snímka z predajne.
Ilustračná snímka z predajne.

Ak ste sa rozhodli vydať na cestu podnikania, voľná živnosť je ideálnym spôsobom, ako sa rýchlo a jednoducho zaradiť medzi podnikateľov. Nemusíte riešiť špeciálne povolenia či certifikácie, no aj tu sú isté pravidlá. Dataling, účtovnícka firma, vám prináša prehľad toho najdôležitejšieho, na čo by ste pri zakladaní voľnej živnosti nemali zabudnúť.

Na čo si dať pozor pri zakladaní voľnej živnosti?

  1. Správny výber činnosti
    Pred založením živnosti je dôležité dôkladne zvážiť, ktoré činnosti chcete vykonávať. Ministerstvo vnútra SR má zoznam odporúčaných voľných živností, no ak vaša činnosť nie je na zozname, je nutné skontrolovať, či nepatrí medzi viazané alebo remeselné živnosti, ktoré majú špecifické požiadavky.
  2. Elektronické ohlásenie pre nižšie náklady
    Ak sa rozhodnete ohlásiť živnosť elektronicky, ušetríte na poplatkoch. Pri osobnom ohlásení na úrade zaplatíte 7 eur za každú voľnú živnosť, zatiaľ čo elektronické ohlásenie cez portál slovensko.sk je bezplatné.
  3. Účtovné a daňové povinnosti
    Už pri začiatkoch podnikania si treba uvedomiť, že s voľnou živnosťou prichádzajú povinnosti ako vedenie účtovníctva či daňovej evidencie. Nezabúdajte, že nesprávne alebo neúplné vedenie účtov môže viesť k zbytočným sankciám. Dataling vám pomôže s účtovníctvom a fakturáciou, aby ste mali všetky papiere v poriadku.
  4. Ako si založiť živnosť? Bezstarostne cez spoločnosť DATALING s.r.o. 😊

Čo je to voľná živnosť?

Voľná živnosť zahŕňa široké spektrum činností, ktoré môže vykonávať SZČO bez potreby špeciálnych povolení. Zahŕňa oblasti od maloobchodu, veľkoobchodu, administratívnych služieb až po organizovanie podujatí. Stačí splniť niekoľko jednoduchých podmienok a môžete začať.

Ako si založiť voľnú živnosť?

Založenie voľnej živnosti je jednoduché – osobne na živnostenskom úrade alebo elektronicky cez portál slovensko.sk. Elektronické podanie má výhodu nulových poplatkov. Živnosť môžete vykonávať už od dňa ohlásenia.

Pomoc pri podnikaní

Prevádzka živnosti môže byť náročná na administratívu. Od účtovníctva až po fakturáciu, vždy sa zíde odborná pomoc. Dataling vám uľahčí správu vašich povinností, aby ste sa mohli sústrediť na rast a rozvoj vášho podnikania.

Mgr. Zuzana Žigová

PR manažérka

Súčasťou nášho tímu je od novembra 2023. Má na starosti obsahový a digitálny marketing. Vytvára články, videá a príspevky, ktoré posúvajú našu značku vpred. Pred príchodom do Dataling pracovala ako videoredaktorka denníka SME a online redaktorka spravodajstva TV Markíza. Vo voľnom čase rada cestuje po Slovensku a objavuje nové miesta.

Vyhľadávanie