Preskočiť na hlavný obsah

Legálne zamestnávanie rodiny: Ako to urobiť správne a vyhnúť sa pokutám?

Otec a syn pracujú spoločne vo svojej rodinnej vinárni.
Otec a syn pracujú spoločne vo svojej rodinnej vinárni.

Zistite, ktoré pravidlá vám umožňujú legálne zamestnávať blízkych bez rizika sankcií. Objavte kľúčové výnimky a tipy na našom webe.

V dnešnej dynamicky sa meniacej legislatíve je dôležité byť vždy v obraze, najmä ak ide o zamestnávanie rodinných príslušníkov vo vašej firme. Mnohí podnikatelia a malé spoločnosti čelia otázkam, či a ako môžu zamestnávať svojich blízkych bez rizika prekročenia hraníc zákona. Tu sú kľúčové informácie, ktoré by ste mali vedieť, aby ste sa vyhli pasciam nelegálnej práce

Pracuje vo vašej firme niekto z vašej rodiny, ako napríklad rodič, súrodenec, alebo manžel? Vedia, že to samo o sebe nemusí byť nelegálne. Výnimky z pravidiel týkajúcich sa nelegálnej práce a zamestnávania sú špecifikované a poskytujú jasný rámec, kedy je možné rodinných príslušníkov zamestnávať bez obáv.

Kedy je to v poriadku?

Kľúčovým faktorom je, že rodinný príslušník musí byť dôchodkovo poistený, byť poberateľom dôchodku podľa osobitných predpisov, alebo byť žiakom či študentom do 26 rokov veku. Tieto kritériá umožňujú rodinným príslušníkom pracovať vo vašej firme legálne, či už ide o malých podnikateľov, alebo spoločnosti s obmedzeným počtom spoločníkov, ktorí sú navzájom rodinní príslušníci.

Malé firmy a rodinné podniky

Ak ste malý podnikateľ alebo má vaša firma s ručením obmedzeným maximálne dvoch spoločníkov, ktorí sú rodinní príslušníci, môžete využívať tieto výnimky vo svoj prospech. Je dôležité byť oboznámený s týmito pravidlami a zabezpečiť, aby všetci rodinní príslušníci spĺňali stanovené podmienky.

Dohľad a kontrola

Nezabúdajte, že kontrolu dodržiavania týchto pravidiel vykonáva inšpektorát práce. Uistite sa, že vaše zamestnávacie praktiky sú v súlade so zákonom, aby ste predišli akýmkoľvek sankciám alebo problémom.

Kto sa do výnimiek nezapočítava?

Dôležitá poznámka na záver: svokrovci, teda rodičia vášho manžela alebo manželky, sa do kategórie príbuzných v priamom rade nezapočítavajú. Aj takéto detaily sú dôležité pre zabezpečenie plnej legálnosti zamestnávania vo vašej firme.


Chcete viac jednoduchých tipov na podnikanie? Pozrite si náš blog. Máme tam kopu užitočných rád, ako podnikať správne a bez problémov. Či už ide o prácu s rodinou alebo o čokoľvek iné, pomôžeme vám. Stačí kliknúť na dataling.sk a všetko sa dozviete.

Vyhľadávanie