Preskočiť na hlavný obsah

"Zamestnávanie" živnostníkov: Viete, kedy je to už nelegálna práca?

Zamestnanci na porade firmy.
Zamestnanci na porade firmy.

Na Slovensku sa to praktizuje už tridsať rokov a nie je to vôbec legálne. Reč je o "zamestnávaní živnostníkov." Hlavným dôvodom, prečo to firmy robia, sú zjavné daňové a odvodové výhody. Môže z toho vzniknúť veľký problém pre obe strany.

Hlavným kritériom posudzovania je to, či viete alebo neviete preukázať, či ide o závislú alebo podnikateľskú činnosť. Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Práca na živnosť vs. zamestnanie

Práca na živnosť prináša viaceré daňové a odvodové výhody pre obidve strany. Pre živnostníka znamená nižšie odvody a väčšiu slobodu, zatiaľ čo firma môže ušetriť na nákladoch spojených so zamestnancami. Živnostníci často pracujú podľa svojho rozvrhu a majú väčšiu kontrolu nad svojou prácou, čo môže byť pre mnohých atraktívne.

Kedy je to ešte legálne?

Problém nastáva, keď živnostníci vykonávajú prácu, ktorá má znaky závislej práce. To znamená, že pracujú podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, v čase určenom zamestnávateľom a vo vzťahu nadriadenosti a podriadenosti. V takom prípade by mali byť zamestnaní na pracovnú zmluvu, inak hrozí, že sa dostanú do rozporu so zákonom.

Kontroly a riziká

Kontrolné orgány, ako je Inšpektorát práce a daňové úrady, pravidelne overujú, či firmy nezamestnávajú živnostníkov nelegálne. Ak sa zistí porušenie, firmám hrozia vysoké pokuty, ktoré môžu dosiahnuť až 200 000 eur, a môžu byť vylúčené z verejného obstarávania. Aj živnostníci môžu čeliť postihom, ak pracujú na základe nelegálnych zmlúv.

Švarc skončil za mrežami

Pomenovanie tohto „spôsobu zamestnávania“ sa volá Švarcsystém a vzniklo podľa mena českého podnikateľa Miroslava Švarca. Ten takýmto spôsobom dosiahol vo svojej stavebnej firme výraznú konkurenčnú výhodu. Dobehlo ho ale neplatenie daní a odvodov a skončil za mrežami.

Nechajte si poradiť

Na záver, "zamestnávanie" živnostníkov môže byť výhodné pre obe strany, ale je nevyhnutné dodržiavať zákony a pravidlá, aby sa predišlo sankciám a právnym problémom. V praxi sa ale nedá jednoznačne povedať, že či ide o čisto závislú prácu alebo nezávislú pracovnú alebo podnikateľskú činnosť.

Finančná správa a súdy posudzujú konkrétnu prácu s určitými znakmi danej pracovnej činnosti. Prvky nezávislej a závislej činnosti sa často prelínajú.

Správne informácie a odborné poradenstvo sú kľúčom k úspešnému a legálnemu podnikaniu, a tím Dataling je taktiež pripravený poskytnúť odborné poradenstvo a pomôcť vám nájsť optimálne riešenia pre vaše podnikanie.


Mgr. Zuzana Žigová

PR manažérka

Súčasťou nášho tímu je od novembra 2023. Má na starosti obsahový a digitálny marketing. Vytvára články, videá a príspevky, ktoré posúvajú našu značku vpred. Pred príchodom do Dataling pracovala ako videoredaktorka denníka SME a online redaktorka spravodajstva TV Markíza. Vo voľnom čase rada cestuje po Slovensku a objavuje nové miesta.

Vyhľadávanie