Preskočiť na hlavný obsah

Podpora štátu pri rastúcich úrokoch: Ako získať príspevok na vašu hypotéku?

Od 1.1.2024 štát pomôže so zvýšenými splátkami úveru na bývanie. Ide o novú štátnu sociálnu dávku, ktorá vznikla v dôsledku nárastu úrokových sadzieb pri úveroch, ktoré sa neustále zvyšujú.

Kto je oprávnený žiadať o príspevok?
Fyzická osoba, ktorá:
– má trvalý alebo prechodný pobyt na území SR,
– je spotrebiteľom zo zmluvy o úvere na bývanie – dlžník alebo spoludlžník,
– má zmluvu o úvere uzatvorenú pred 1. januárom 2024 a výška mesačnej splátky sa zvýšila oproti referenčnej splátke a to z dôvodu zvýšenia úrokovej sadzby úveru na bývanie,
– pravidelne spláca úver na bývanie,
– úver v minulosti nerefinancovala,
– nehnuteľnosť neprenajíma, ale slúži k vlastnému bývaniu v tuzemsku.

Aká je hranica príjmu na poskytnutie príspevku?
Priemerný mesačný príjem dlžníka za rok 2022 je maximálne vo výške 1,6-násobku nominálne mesačnej mzdy v hospodárstve v roku 2022, čo predstavuje hranicu príjmu max. 2 086,40 €. Úradu poskytne túto informáciu o príjme Finančná správa.

Ak žiadateľ prekročí maximálnu hranicu príjmu, bude sa zohľadňovať priemerný mesačný príjem za 6 kalendárnych mesiacov pred mesiacom, v ktorom bola žiadosť podaná. Napr. ak bude žiadosť podaná v januári 2024, príjem sa bude posudzovať za júl až december 2023. V takomto prípade ale musí žiadateľ predložiť informáciu o príjme.

V prípade SZČO sa posudzuje jeho celkový zdaniteľný príjem v hrubom, čo znamená príjem bez uplatnenia výdavkov, poistného a nezdaniteľných častí za rok 2022. Príjem sa bude prehodnocovať vždy v januári a to na ďalšie obdobie.

Aká je výška príspevku?
Výška príspevku je 75 percent z nárastu splátky, najviac však v sume 150 € mesačne. Maximálnu hranicu by žiadateľ získal v prípade, že splátka bola zvýšená o 200 €.

Ak podmienky nároku na príspevok spĺňajú viaceré osoby, ktoré sú vedené v jednej zmluve o úvere, nárok na príspevok vzniká len jednej z nich. Nárok teda vzniká iba na jednu zmluvu o úvere, jednému žiadateľovi, na jednu tuzemskú nehnuteľnosť určenú na bývanie.

Ostatné podmienky
Žiadosť si žiadatelia môžu podávať na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (poštou alebo osobne) v mieste trvalého alebo prechodného pobytu alebo cez portál slovensko.sk s platným elektronickým podpisom. Daňový bonus na zvýšené úroky za rok 2023 sa žiadateľovi vyplatí na základe ročného zúčtovania alebo podania daňového priznania.

V prípade, ak má žiadateľ nárok na oba bonusy, a to na daňový bonus na zaplatené úroky aj na mimoriadny daňový bonus zo zvýšenej splátky, tak si môže uplatniť len jeden z nich. Musí si vybrať, ktorý bonus si uplatní, súčasne uplatňovať dva bonusy nie je možné.
Príspevok sa bude vyplácať mesiac dozadu (t. j. ak fyzická osoba podá žiadosť v januári a splní všetky podmienky, príspevok jej bude vyplatený najskôr 25. februára 2024).

K žiadosti je potrebné priložiť kópiu zmluvy o úvere! Ostatné informácie, ako výšku príspevku a splácanie úveru alebo výšku príjmu žiadateľa, si Úrad práce overuje sám prostredníctvom informácií poskytnutých bankou a Finančnou správou.



Ing. Simona Horáková

senior účtovníčka

Účtovníctvo jej učarovalo už počas strednej školy, pretože mala rada čísla, analyzovanie a precíznosť. Touto cestou pokračovala ďalej a získala titul inžinierka v odbore účtovníctvo a audítorstvo na Ekonomickej univerzite v Bratislave. V Datalingu začala pracovať hneď po škole, takže svoje odborné znalosti okamžite uplatnila v praxi. Vo svojej profesii sa chce neustále zlepšovať a počas kariéry sa stále vzdeláva. Od Centra účtovníkov Slovenska získala certifikát „Účtovník expert.

Vyhľadávanie