Preskočiť na hlavný obsah

Reklama na Facebooku a Google: Pozor na DPH povinnosti!

Poznámky k reklamám na internete.
Poznámky k reklamám na internete.

Platíte si reklamu na Facebooku alebo Google? Je dôležité byť si vedomý DPH povinností, ktoré z toho vyplývajú.

Mnohí klienti, ktorí nie sú registrovaní ako platcovia DPH, často ani netušia, že keď si objednávajú službu od zahraničného dodávateľa (napríklad aj booking alebo airbnb), musia sa ešte pred tým zaregistrovať na daňovom úrade a zaplatiť DPH z vyfaktúrovanej sumy.

Globálne reklamné giganty ako Facebook a Google predpokladajú, že každá zdaniteľná osoba v Európskej únii má platné IČ DPH pri prijímaní služieb z iného členského štátu. Tieto spoločnosti vystavujú svoje faktúry bez DPH, pričom očakávajú, že DPH si odvediete sami vo vašej domovskej krajine.

Registrácia DPH pre cezhraničné služby

Pred prijatím alebo poskytnutím služby z/do iného členského štátu je nutná registrácia na Finančnej správe podľa § 7a zákona o DPH. Registrácia zahŕňa získanie osvedčenia o registrácii DPH s identifikačným číslom, ktoré použijete pri podaní daňového priznania.

Je dôležité si uvedomiť, že aj keď takto registrovaná zdaniteľná osoba musí odviesť DPH, nezískava právo na odpočet DPH z prijatých služieb.

Registrácia prebieha elektronicky a formulár nájdete na stránke finančnej správy. Identifikačné číslo pre daň je pridelené najneskôr do 7 dní od doručenia žiadosti. V prípade, že ste už registrovaní ako platca DPH z dôvodu nadobudnutia tovaru z iného členského štátu, žiadosť podľa § 7a podávať nemusíte.

Dôležité termíny a postupy pre podávanie DPH

Po prijatí služby z iného členského štátu je nutné do 25. dňa nasledujúceho mesiaca podať daňové priznanie k DPH a zaplatiť príslušnú daň. Pri poskytovaní služby do iného štátu musíte každý štvrťrok podať súhrnný výkaz, ktorý sa podáva do 25 dní po konci príslušného štvrťroka.

Viac tipov a rád, nie len pre podnikateľov, nájdete v podsekcii Aktuality alebo na našich sociálnych sieťach.

Vyhľadávanie